Vďaka súčasnej pandémii reštaurácie prežívajú iba zo svojich objednávok na osobný odber alebo na dovoz cez rôzne aplikácie ako Wolt, Bistro a podobne. S nárastom prenosu z reštaurácií domov samozrejme ide ruka v ruke aj nárast potreby obalov – prevažne plastov, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou končia v odpadkoch. 

Okolo 80% ľudí navyše nemá predstavu ako tieto obaly správne recyklovať , čo znamená, že väčšina plastových obalov je reálne odoslaná na skládku.

V reakcii na tento fakt by mali reštaurácie a bistrá hľadať nové ekologické možnosti balenia, ktoré spotrebiteľovi dajú pokyny, ako s ním správne nakladať. Udržateľné obaly nie sú lepšie len pre životné prostredie, ale sú lepšie aj pre imidž vašej značky a môžu vám dokonca ušetriť nejaké peniaze.

Prečo by sa majitelia reštaurácií mali zameriavať na udržateľné obaly?

  • Zníži sa množstvo odpadu – vedeli ste, že 30% tuhého komunálneho odpadu tvorí odpad z obalov ? Jedná sa o akýkoľvek výrobok, ktorý sa používa na zabalenie alebo ochranu tovaru, napríklad potravín
  • Zlepší sa imidž značky/reštaurácie – reklama na nové ekologické obaly môže pomôcť zlepšiť imidž značky a presvedčiť zákazníkov, aby sa rozhodli správne. 
  • Kompostovateľné nádoby nie sú zdravé iba pre Zem, ale sú lepšie aj pre spotrebiteľa, pretože obsahujú menej chemikálií, ktoré by sa mohli vylúhovať do jedla vašich zákazníkov. V porovnaní s ostatnými je to však zvyčajne nákladnejšia možnosť.

AKO ZVOLIŤ TEN SPRÁVNY OBAL PRE VAŠU REŠTAURÁCIU?

Existujú tri kategórie udržateľných obalov: recyklovateľné, kompostovateľné a opakovane použiteľné. Aj keď všetky poskytujú vašej reštaurácii výhody, môže byť ťažké vybrať si, ktorý typ je pre vás vhodný, v závislosti od druhu jedla a spôsobu, akým budú zákazníci tieto nádoby recyklovať.

RECYKLOVATEĽNÉ

Najbežnejšie sú výrobky z hliníku a plastu, – napríklad plast č. 5 (polypropylén) alebo č. 1 (polyetylén). Plastové obaly číslo 5 sú lepšie na udržanie teploty jedla v porovnaní s inými možnosťami. Aj keď je polystyrén technický plast, väčšina miest ho neprijíma, pretože existuje veľa problémov s jeho recykláciou. Ak si vyberiete recykláciu, vedzte, že nádoba by mala mať jasné recyklačné číslo, na ktorom ho spotrebiteľ uvidí, pretože je na ňom, aby ju správne umyl a recykloval.

KOMPOSTOVATEĽNÉ

 Ak je váš obal označený ako „kompostovateľný“, musí sa zlikvidovať správnym spôsobom. Kompostovateľné predmety sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa rozpadli v komerčnom kompostovacom zariadení, ktoré poskytuje správne prostredie na jeho kompostovanie v krátkom čase. To znamená, že zákazníci musia správne zlikvidovať obal, aby bola táto možnosť skutočne „ekologickým“ riešením.

 Z tohto dôvodu by ste mali zistiť rozsah prístupu ku kompostovacím zariadeniam vo vašej oblasti. 

Niektoré príklady materiálov, ktoré sú kompostovateľné, sú papier a kyselina polymliečna(PLA). Papierové vrecká sú vhodné na suché jedlá ale na nič, čo môže z papiera vytekať. Ak je papier nasýtený napríklad tukom, potom nie je ani kompostovateľný, ani recyklovateľný, čo marí celý účel. 

PLA funguje ako plast, ale môže byť kompostovaný, pretože je vyrobený z organických materiálov, ako je kukuričný škrob. Tento materiál má lepšiu tepelnú vodivosť ako bežné plasty, čo ho predurčuje na skladovanie horúcich jedál. V porovnaní s ostatnými je to však zvyčajne nákladnejšia možnosť.

OPÄTOVNE POUŽITEĽNÉ

Táto možnosť je najudržateľnejšia voľba, pretože by ste neminuli peniaze za kontajnery a nič by nevyšlo nazmar, pretože zákazník by si priniesol svoje vlastné.

Niektoré reštaurácie a kaviarne dávajú zákazníkom rôzne benefity a zľavy ak použijú svoj obal na jedlo, prípadne predávajú za symbolickú cenu znovupoužiteľné nádoby so svojim logom.

Dôležité je aj ako jedlo vyzerá zabalené

Keď sa zákazníci najedia v reštaurácii, jedlo sa podáva pri správnej teplote a vyzerá reprezentatívne. To zvyčajne neplatí, keď si niekto objedná to isté jedlo, ale na vyzdvihnutie alebo doručenie.

 Pretože to ako jedlo vyzerá vytvára prvý dojem z vašej reštaurácie, ešte predtým, ako jedlo zákazníci zjedia, preto je dôležité aby ste si dali záležať aj na výbere obalov vhodný na jedlo, ktoré balíte. 

Pri príprave a balení jedla sa uistite, či sú položky ako chlieb (alebo čokoľvek, čo je suché) oddelené od zvyšku jedla.  

EXTRA TIP

Existujú aj jedlá , ktoré si vyžadujú aj riad na ďalšie pochutiny, ktoré nie každý potrebuje, takže ich zákazníci nakoniec vyhodia. S cieľom znížiť množstvo odpadu a ušetriť nejaké peniaze sa opýtajte zákazníka, či by tieto položky chcel, skôr ako sa domnievate, že ich každý potrebuje. A keď to vaši zákazníci skutočne požadujú, udržujte svoj udržateľný obraz pomocou obrúskov vyrobených z recyklovaných materiálov a kompostovateľného riadu.

Momentálne trh s eko obalmi zažíva boom. Ak balíte komplikovanejšie jedlá viete si vybrať z rôznych misiek, nádobiek, krabičiek, jednodielnych alebo viacdielnych menu boxov, alebo si nechať vyrobiť balenie na mieru.

 SHUFLIK – ZAUJÍMAVÉ RIEŠENIE

So zaujímavým konceptom prišiel napríklad eshop SHUFLIK. Je to presne ten koncept , kde si viete aj doplnkový sortiment pekne vyskladať.

Ich slogan znie “Všetko  v jednej krabičke”.Ich teóriou je aby sa obal prispôsobil jedlu a nie naopak.

Shuflík je dokonalý obal, ktorý sa snaží maximálne využiť priestor na všetko potrebné –  je to organizér na jedlo, šaláty, servítky, aj príbor či špáradlá.

Krabica SHUFLIK je vyrobená z recyklovaného papiera a môže byť predmetom recyklácie. Môže slúžiť na kúrenie alebo na výrobu nábytku.

Výhody Shuflika:

  • rozmanitosť možností balenia
  • ľahká manipulácia
  • pevnosť
  • recyklácia

Viete si vybrať aj potlač a tak spraviť Vaše balenie pre zákazníkov zábavnejšie.

Hrať piškvorky na krabici od bagety? Zahrať si šach na krabici od pizze? Zopakovať si násobky čísla 7 alebo vybrané slová po B? To dokáže iba Shuflik.

Urobte niečo pre seba, Vašu reštauráciu, planétu a Vašich zákazníkov – začnite používať eko obaly!

Foto: Unsplash