Nikto snáď už nepochybuje o tom, že s našou planétou sa niečo varovné deje. Práve v súvislosti s globálnym otepľovaním a zmenami klímy sa stále častejšie diskutuje tzv. uhlíková stopa. Na tú má dopad životný štýl každého z nás. Zodpovedným chovaním je možné ju významne znížiť, a tým aspoň trochu prispieť k ochrane prírody a životného prostredia.

Uhlíková stopa v skratke

Štýl života a chovania každého z nás sa priamo podieľa na tvorbe skleníkových plynov. A práve uhlíková stopa (anglicky carbon footprint) predstavuje významný ukazovateľ, z ktorého sa dá vyčísliť množstvo emisií CO2, ktoré vznikajú počas každodenných aktivít.

Zjednodušene to znamená, že prostredníctvom uhlíkovej stopy môžeme orientačne zistiť, ako svojím každodenným životom zaťažujeme životné prostredie.

Ako sa vlastne počíta uhlíková stopa? Výpočet sa vyjadruje v kilogramoch ekvivalentu CO2, ktorý vyprodukuje každý jednotlivec za 1 rok. Na internete existujú k výpočtu špeciálne kalkulačky a aj keď je výsledok len orientačný, môže si každý urobiť rámcovú predstavu o tom, do akej miery sa jeho život podpisuje na tvorbe skleníkových plynov.

Udržateľná uhlíková stopa je cca 3 000 kg CO2 na osobu. Vo vyspelých krajinách sveta je však táto hodnota bežne i mnohonásobne vyššia. To má za následok prekročenie biokapacity našej planéty. Skleníkových plynov je skrátka oveľa viac, ako je naša Zem schopná zachytiť, takže ich koncentrácia v atmosfére stále rastie. Tým dochádza ku globálnemu otepľovaniu a ďaľším nepriaznivým zmenám klímy.

Praktické tipy ako znížiť uhlíkovú stopu priamo v domácnosti

Raňajky, cesta do práce, uvarenie obeda, víkendový nákup v supermarkete, večerný kúpeľ. Aj tieto úplne bežné činnosti sa významne podieľajú na uhlíkovej stope. Existujú ale jednoduché spôsoby ako uhlíkovú stopu znížiť bez toho, aby sme museli úplne zmeniť svoj doterajší život.

Začať je možné napríklad priamo v domácnosti. Zníženie o každý kilogram CO2 sa počíta. Všeobecne vzniká najviac emisií spotrebou elektriny, vody a tepla.

1. Zníženie spotreby elektriny

Sledovať energetické štítky spotrebičov má zmysel

Z energetického štítku sa dá zistiť ročná spotreba elektriny v kWh. A pochopiteľne platí, že čím je spotreba elektriny nižšia, tým je spotrebič úspornejší aj z hľadiska tvorby emisií.

Najrýchlejšiu približnú predstavu o energetickej náročnosti udáva príslušnosť do energetickej triedy. V minulosti sa používalo označenie A+++ až D, ale od marca 2021 boli niektoré kategórie spotrebičov označené novými prehľadnejšími triedami v rozsahu A až G. Konkrétne sa jedná o chladničky a mrazničky, práčky, umývačky riadu, televízory, elektronické displeje a od septembra 2021 tiež svetelné zdroje.

Zvážte výmenu starých spotrebičov

V mnohých domácnostiach sa používajú spotrebiče, ktoré majú 10 rokov a viac. Nové modernejšie spotrebiče sú oproti nim energeticky úspornejšie, a to až niekoľkonásobne. Práve výmena spotrebičov môže teda výrazne znížiť spotrebu elektrickej energie, a tým pádom aj uhlíkovú stopu.

Efekt je najväčší u tých spotrebičov, ktoré sa používají nepretržite alebo pravidelne. Pozornosť si preto zaslúžia hlavne kombinované chladničky, prípadne monoklimatické chladničky a mrazničky, ďaľej sporák a automatická práčka.

Pre predstavu, u chladničky starej 10 až 15 rokov nie je neobvyklá spotreba okolo 1,5 kWh za deň. Moderné vstavané kombinované chladničky môžu mať dennú spotrebu nižšiu než 0,5 kWh, čo je naozaj značný rozdiel.

2. Úspora vody v domácnosti

Umývačka riadu sa naozaj vyplatí

Mnoho domácností dáva stále prednosť ručnému umývaniu pred úspornou umývačkou riadu, pretože tento spôsob považujú za šetrnejší. Paradoxne je tomu ale presne naopak.

Priemerná spotreba vody pri umývaní riadu v umývačke je zhruba o 50 % nižšia oproti umývaniu pod tečúcou vodou. A stále vychádza lepšie aj v porovnaní s umývaním riadu v napustenom dreze. Majitelia umývačky preto ušetria až niekoľko sto litrov vody ročne!

Dokonca je úspornejšia i z hľadiska spotreby energie, pretože pri ručnom umývaní rastie  spotreba na ohrev vody, kým umývačka používa studenú vodu. Pri ručnom umývaní riadu  sa podľa niektorých štúdií spotrebuje až trojnásobné množstvo energie.

3. Vykurovanie a uhlíková stopa

Pri vykurovaní vsaďte na obnoviteľné zdroje energie

Veľkú uhlíkovú stopu majú hlavne staré kotle na uhlie, nie príliš dobre vychádza tiež vykurovanie plynom a elektrinou (pokiaľ sa nejedná o elektrinu z obnoviteľných zdrojov).

Zaujímavou alternatívou je naopak kúrenie na biomasu (napr. drevené pelety), pretože sa jedná o obnoviteľný zdroj energie. Za pozornosť stojí tepelné čerpadlo, ktoré je k životnému prostrediu tiež veľmi šetrné. A vyplatí sa aj investícia do fotovoltaických panelov.

Všeobecne sa uvádza, že ekologickým spôsobom vykurovania rodinného domu je možné znížiť uhlíkovú stopu až o 1 000 kg CO2 ročne.

Ďaľšie možnosti ako efektívne znížiť uhlíkovú stopu v domácnosti

  • Voľte beznámrazovú chladničku, každý milimeter námrazy naviac zvyšuje energetickú náročnosť spotrebiča
  • Chladnička by nemala byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu, ani stáť v blízkosti tepelného zdroja, opäť tým rastú nároky na spotrebu
  • Dajte prednosť kombinovanej chladničke, samostatná chladnička a mraznička znamenajú väčšiu uhlíkovú stopu
  • Kvapkajúci kohútik, či pretekajúcu toaletu riešte okamžite, môže ísť o stratu až niekoľko sto litrov vody denne
  • Spotrebu vody o 40 až 70 % zníži jednoduchá a lacná inštalácia perlátoru na vodovodnú batériu
  • Pri každodennej hygiene uprednostňujte sprchu pred kúpeľom, rozdiel je aj viac ako 50 l vody
  • Veľkú úsporu prinesie tiež zníženie teploty pri praní prádla v práčke
  • Neotvárajte zbytočne dvierka rúry, teplota tým môže klesnúť až o 40 °C
  • Vymeňte bežné žiarovky za úspornejšie LED žiarovky, znižujú spotrebu energie až o 80 %

Zdroj obrázkov: Pexels.com